Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Butikový hotel Torel 1884 vás provede třemi kontinenty

Butikový hotel Torel 1884 vás provede třemi kontinenty

Tam, kde se rodí výjimečné víno a kde se rozpínají majestátní mosty v úchvatné přímořské krajině, najdete také neobyčejný butikový hotel Torel 1884. Řeč je o severozápadním portugalském městě Porto. Právě zde si architekti vzali pod svá křídla bývalý zámek, který proměnili k nepoznání. Jako inspirace jim posloužily zásadní historické cesty, při kterých byly objeveny nové kontinenty. Vydejte se s námi na virtuální cestu kolem světa a navštivte díky hotelu Torel 1884 Asii, Afriku či Ameriku. Stačí si jen vybrat ten správný pokoj.

Torel 1884 se nachází v centru přímořského města Porto a patří k nejnovější turistické destinaci značky Torel Boutiques. Hotel vznikl z bývalého zámečku z 19. století a zahrnuje dvanáct stylových pokojů, luxusní recepci i exotický bar a dalších jedenáct apartmánů, nacházejících se v samostatné budově pár metrů od hotelu.

Hotel byl inspirován průzkumnými námořními cestami 15. a 16. století. Toto dobdobí je známé jako Age of Discovery. Ubytování bylo koncipováno jako oslava kulturní rozmanitosti, s níž se portugalští průzkumníci setkali během svých námořních cest do Afriky, Ameriky a Asie. Každý z těchto kontinentů pak poskytl základ pro návrh interiéru jednoho podlaží třípatrové budovy. Tematické interiéry navrhl místní ateliér Nano Design. Připomínají rafinovanou sbírku umění a designu.

Jednotlivé pokoje a apartmány jsou pojmenovány podle zvířat, materiálů, produktů a koření, kterými byly inspirovány. Přízemí je věnováno Africe. Pokoj „Malagueta“ je pojmenován podle typu chilli papričky, dovezené z Afriky, a „Suleiman“ získal svůj název zase podle slona.

Nebýt bohatství z těchto vzdálených zemí, do nichž průzkumníci jako Vasco de Gama podnikali své obchodní cesty, nevzkvétala by ani portugalská renesance, ani klasická vznešenost historické budovy Torel 1884. Právě tyto exotické odkazy, materiály i barvy, upoutávají sbírkami nábytku a dekorativních předmětů z celého světa.

Zámek byl v roce 1884 pečlivě zrekonstruován a hotelovým standardům ho přizpůsobil architekt Miguel Nogueira. Zdobí ho velká kulatá okna, nádherné vysoké stropy s ozdobnými lištami a velkolepé centrální schodiště s klenutým světlíkem. Interiéry ožívají v duchu neoklasicismu 19. století. Upoutají vás v nich bohaté barevné palety v odstínech písku, terakoty, olivové zeleně, oceánské modře a kávy, ale i textury jako len, bavlna, hedvábí či bambus, keramika nebo porcelán. Nechybí ani odvážný výběr současných uměleckých děl.

V prvním patře najdete apartmány nazvané „Exotický les“, „Exotičtí ptáci“, „Káva“, „Cukrová třtina“ nebo „Tabák“, které ponoří své hosty do říše inspirované Američany. Jsou plné bohatých barev Amazonie, smaragdově zelených listů tabáku, hnědých a černých odstínů kávových zrn, stejně jako do řady textur, od sametu až po pytlovinu.

Renovace se opírala také o práci portugalských řemeslníků a dodavatelů, kteří byli nápomocni při obnově parketových podlah a kamenných či dřevěných obkladů, balustrád a sádrových říms. Na míru vznikly také kousky z mramoru a ratanu i střapce v pokojích. Portugalský talent je také plně zastoupen v uměleckých dílech Jorge Curvaleho a João Pedra Rodriguese, roztroušených po celém hotelu. Velké malby i sochařská instalace u vchodu navozují zážitek z objevování.

Nejvyšší patro je věnováno portugalskému východnímu dědictví. Hosté se mohou ubytovat v pokojích jako „Čaj“, „Porcelán“, „Hedvábí“, „Tapiserie“ či „Koření“, v nichž ochutnají bohatství Asie. Barevné bavlněné a lněné povrchy, tapety z banánových listů a koberec raftu v místnosti „Čaj“ představuje plantáže zeleného čaje.

V apartmánu „Porcelán“, který je majestátně vybaven postelí s nebesy a starožitným gaučem, dominuje modrá a bílá.

V nejvyšším patře také najdete dobře zásobenou knihovnu a pohodlný salonek. Ten představuje ideální místo pro odpočinek hostů. Nejen jednotlivé pokoje, ale také knihy zde slouží k objevování krás tří kontinentů, které lze prozkoumat, aniž byste opustili pevnou zem pod nohama.

Hosté můžou navštěvovat i stylově zařízenou restauraci s barem a vytříbenou vinotékou s víny z různých koutů světa. Útulný interiér tu zdobí zemité tóny, starožitný nábytek i jedinečné obrazy, vyprávějící napínavé příběhy.

Podle architektů stačí prý málo, abyste prozkoumali celý svět. Začít můžete právě zde, v portugalském hotelu Torel 1884, který vám krajinu Afriky, Asie i Ameriky alespoň trochu přiblíží.

Afriku můžete obdivovat také v soukromých rezidencích. Například v brazilském domě, který ožil africkým uměním.

 

 

 

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Zuzana Mitvalská Autor:
Zuzana Mitvalská

Foto: Luís Ferraz

Zdroj: yatzer.com

Publikováno: 17.04.2020

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...