Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Interiérová encyklopedie: Divadelní opulence

Interiérová encyklopedie: Divadelní opulence

Na návštěvu v působivých interiérech, zařízených v duchu divadelní opulence, jen tak nezapomenete. Jejich scénografie je pečlivě vybudovaná z palety tmavých barev a dramatických doplňků, které mohou na první pohled působit až přehnaně. V základech se tento styl podobá věčné klasice, kterou jsme se v interiérové encyklopedii zabývali minule. Liší se však výraznými barvami, vybavením a mírou, která je v nich záměrně několikrát překonána. Většinou na tyto odvážné interiéry narazíte v Anglii, Holandsku nebo Itálii, až půjdete na večeři nebo drink do vyhlášeného podniku. 

Inspirace z Pinterestu.

 

BARVY

Zásadní roli při budování tohoto stylu hrají zcela jistě barvy. Jsou alfa a omega atmosféry, která nabude na dramatičnosti díky temným odstínům smaragdové a lahvově zelené, královské modři nebo vínové. Obzvlášť vyniknou v haptických materiálech, jako je sametové čalounění či vliesová tapeta, a rozzářené drobnějším vybavením v hořčičné barvě, zlatu či mosazi. Zatímco na stěnách a stropech se uplatní výrazné a syté barvy, zem by měla být klidná a stabilní, aby držela prostor pohromadě – dobře funguje klasická černá, šedá nebo melírovaná dlažba a kámen, uplatní se ale i klasické parkety, které prostor více přiblíží k elegantnímu pojetí. Zajímavý rozměr pak interiéru dodáte kombinací oškrábaných a malovaných stěn, jejichž pomocí můžete prostor modelovat a gradovat podle představ.

Inspirace z Pinterestu.

Mansion Waves od Soliter Parket, Vintage Pattern od Valen&Masar.

Tmavou výmalbu skvěle podpoří některý z objektů od designérů Fernanda & Humberta Campanových – třeba extravagantní tvarování sedačky Boa a křeslo Sade nebo sofa On the Rocks od Francesca Binfarè, vše od Edra

Boa, Sade a On the Rocks výrobce Edra

Zatímco ve formách si můžete dovolit experimentovat, v barvách a obzvlášť pak v jejich pestrobarevných kombinacích držte fantazii na uzdě. Mírně sochařsky bude působit nadčasový jídelní stůl Pietra Square pro Boca Do Lobo, klasika, která se neokouká v podobě křesla Pacha od Pierra Paulina nebo židle Beetle od GamFratesi pro Gubi, bohémštější lenoška Windsor od Manzoni e Tapinassi pro Arketipo nebo kávový stolek Constantin od Jiřího Krejčiříka.

Beetle pro GubiPietra Square pro Boca Do Lobo, Windsor pro Arketipo a Constantin od Jiřího Krejčiříka.

V rámci monochromatické palety si ale přesto dovolte mírné povyražení – jeden či dva kusy ve zlaté či mosazné prostoru dodají charakter a v temném kontextu budou středem pozornosti. Může to být například výrazný konferenční stolek Cicladi či dekorativní Scrigno pro Edra, Symphony s povrchem připomínajícím varhany pro Boca de Lobo nebo Wichard od Ivany Steiner foukaný v novoborských sklárnách.

Cicladi pro Edra, Wichard od Ivany Steiner, Scrigno a Symphony pro Edra.

 

 

SVĚTELNÉ ZDROJE

Potřebný třpyt tmavému prostoru dodají křišťálové odlesky majestátního lustru a množství drobných svítidel, která výraznou výmalbu rozzáří a vybudují atmosféru, ze které se vám nebude chtít odcházet. Zatímco u menších, atmosférických svítidel, si můžete dovolit sáhnout po základních tvarech, na hlavním lustru se svobodně vyřáděte. Na pozadí výrazných barev to bude slušet spletitým svítidlům s množstvím ověsků, kterým se tak dostane velké porce pozornosti.

Inspirace z Pinterestu.

Krásné jednodušší tvary mají svítidla z kolekce Org od DCW Éditions Paris, Flare od Preciosa, Press Iced či Cipher od Lasvit. Pokud si troufáte na odvážnější kombinace, určitě si vyberete v nabídce českých značek – pro historické varianty křišťálových lustrů prohlédněte bohaté portfolio Preciosa, k pozornosti doporučujeme zejména modely Rudolf, George, Marie Teresa nebo Eugene.

Org od DCW Éditions Paris, Flare od Preciosy, Press Iced či Cipher od Lasvitu.

RudolfGeorgeMarie Teresa a Eugene od Preciosy.

Opulentní svítidla na pomezí historie a současnosti nabízí Lasvit – třeba Neverending Glory od Jana Plecháče a Henryho Wielguse, Memento Mori od Maxima Velčovského nebo Empress od Jakuba Berdycha Karpelise ze studia Qubus. Současnou interpretaci hledejte u Bomma – například novinkový lustr Dew Drops od Borise Klimka nebo Pyrite od Dechem.

Neverending GloryMemento Mori a Empress pro Lasvit.

Dew Drops a Pyrite pro Bommu.

 

DEKORACE

Opulentní prostory se dají obohatit pomocí barev, svítidel a kovového nábytku. A není se třeba bát ani zlatých dekorací. Vyřezávané rámy zrcadel, podnože nábytku nebo svícny prostor obohatí a dodají mu eleganci a šmrnc. Je potřeba počítat s tím, že čím zdobnější budou, tím více je potřeba ubrat dekorativnosti v interiérovém designu. Zkuste doslovnou rokokovou zdobnost nebo přenesenou v podobě výstředních zrcadel Glance a Robin od Boca De Lobo, díla Gabrielly Crespi,  nebo Balance of Beauty od Jana Plecháče a Henryho Wielguse. Bohémskou barevnost nabízí legendární objekty od Moser, ručně řezané sklenice od Artělu a limitované kolekce od Zeitgeist designéra Jakuba Pollága. 

Glance a Robin od Boca Do Lobo, Balance of Beauty od Jana Plecháče a Henryho Wielguse.

Glacier váza od ArtěluHruška váza Moser, ručně řezané sklenice od Artělu a limitované kolekce od Zeitgeist.

Další inspiraci k bydlení ve stylu divadelní opulence najdete v našem výběru na pinterestu a instagramu. Pečlivě sledujte i náš blog, kde se budeme celý červenec zaměřovat na opulentní interiéry plné atmosféry. Druhému dílu naší Interiérové encyklopedie o okázalých domovech, co si potrpí především na vlastní estetiku, se na insidecoru budeme věnovat až do konce léta. Nenechte si ujít dávku interiérové inspirace a pravidelně nás sledujte, ať vám nic neunikne!

 


Text Eva Slunečková, vedoucí vydání časopisu ELLE Decoration a freelance novinářka - instagram
Kurátorovaný výběr Ingrid V. Lermen a Eva Slunečková

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...