Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Interiérová encyklopedie: Městská geometrie

Interiérová encyklopedie: Městská geometrie

Odvaha, temperament a slabost pro excentrické kombinace jsou potřeba pro život v interiérech ve stylu městské geometrie. Na první pohled mohou působit jako nahodilá změť forem a výrazných odstínů, ve skutečnosti však tyto prostory často čerpají ze široké kulturní škály – jednou odkazují k dědictví italské skupiny Memphis z 80. let, jindy na pravidelné linie holandského hnutí De Stijl. Občas zajdou pro inspiraci do americké popkultury nebo třeba ruské avantgardy, návaznosti bychom našli i na legendární školu Bauhaus, architekta Le Corbusiera či malíře Henriho Matisse. 

Divoké interiéry, ve kterých nebude vědět, kam dřív s očima, nejvíce rezonují na jihu Evropy, především v Itálii a ve Španělsku, populární jsou ale i u mladé generace interiérových designérů na Ukrajině nebo v Polsku. Extrémně fotogenické kompozice tu nachází uplatnění v obchodech, barech a restauracích, a ti největší odvážlivci si je neváhají také pozvat domů.

 

OPTICKÉ HRY

Výrazné barvy nabízí široké využití při modelování prostoru. Světlé odstíny vyniknou a opticky vystoupí, pokud mají v zádech tmavší barvu. Skvěle dotvarují objem vpadlých nik a záhybů nebo překvapí na neobvyklém místě – třeba jako grafické narušení pravidelné zárubně dveří. S pomocí barev se dají tlumit nebo zdůrazňovat nečekané detaily (trubky, topení, vypínače apod.), které na sebe v místnosti upoutají pozornost nebo záměrně splynou s podkladem. Opticky prostor zvětší, převrátí naruby či vytvoří milý moment překvapení – barvou lze na zdech doplnit monochromatický nábytek, znejistit pohled na kuchyňskou linku, případně jen pobavit. Humor totiž k tomuto stylu patří stejně neodmyslitelně jako jeho hravé vzory.

Výborný výběr barevných tónů nabízí Farrow & Ball, Little Greene, Little GreenePantone nebo křídové barvy Annie Sloan. Vtipné grafické tapety najdete u Ferm Living, Engblad&Co, Cole & Son, Borastapeter nebo českých Lavmi, skříňky různých tvarů a barev i s možností nakonfigurovat si vlastní mix sochařských nožiček a použít je na základ z Ikey nabízí Superfront, Customfront nebo Prettypegs. Podobně variabilní jsou i ty od slovenských Variedo nebo polských Fropt.

SuperfrontCustomfront a Prettypegs.

 

KONTRASTY 

Použít hutné barvy z opačných stran spektra zní možná bláznivě, když s nimi ale umíte pracovat jako ukrajinská designérka Daria Zinovatnaya, vytvoříte prostor s neopakovatelnou atmosférou jako vystřižený z filmů Wese Andersona. Zinovatnayi ověřená dvojice je elektricky modrá a rudá, se kterou vytvoří základní scénu, a doplní ji klidnější černou, bílou nebo oranžovou. Aby výsledek nepůsobil chaoticky, pomáhá si geometrickými tvary s až op-artovým nádechem. Zem je pro ni prodlouženým plátnem, na kterém může obrysy zdůraznit a ujasnit zóny v bytě. Svobodně zachází i s navazujícími obdélníky z různě barevných kachliček, černobílým hadem z mozaiky na kuchyňské lince nebo uměleckou výmalbou, která ráz bydlení doplní a navzájem prováže.

Daria Zinovatnaya a její kreace.

Podobně jako Zinovatnaya můžete použít poměrně obyčejné předměty, jen ve výrazných barvách nebo neobvyklých propojeních, a doplnit je výraznými uměleckými kusy. Dobrou službu vám prokáže geometricky tvarovaný koberec od CC Tapis nebo dlaždičky od Peronda a Realonda. Podívejte se do nabídky španělské firmy Sancal, francouzských Moustache, dánských HAY, &tradition nebo italské Saba Italia. Krásná symbolická svítidla z keramiky nabízí zase polská designérka Pani Jurek, originální nábytek vymýšlí designéři Masquespacio pod značkou Mas Creations nebo Stine Aas pro Dims.

Float sofa a stolek La Isla výrobce Sancal, lavice Bold bench a židle od Moustache, Geo sofa značky Saba Italia.

osvětlení TRN od Pani Jurek, Dipping Light značky Marset Wink lamp od Mas Creations.

 

JEMNÉ PŘECHODY 

O něco jemnější vyznění městské geometrie nabízí paleta, která nebude tolik agresivní. Pokud je vám tento styl blízký, ale silné kontrasty vám nesedí, zkuste tónovat. Více odstínů jedné barvy vám umožní vytvořit harmonické místo, různé struktury předmětů pak zajistí, že se v něm nebudete nudit. Mechově zelené dlaždice výborně doplní zelená dřevěná lavice, velká pokojovka nebo keramická mísa, dál se dá prostor doplnit neutrálním tónem šedé s velkým grafickým vzorem, který mu dodá názor, a zlatými bateriemi pro luxusnější dojem.

Grafického efektu lze dosáhnout i na pastelovém pozadí doplněném výrazným geometrickým svítidlem. Na světlém podkladu perfektně vyniknou jeho pravidelné tvary a pokud se odrazí i v oblých či hranatých tvarech dalšího nábytku v místnosti, interiér se krásně ucelí. Něžnost pastelové modré, pudrové růžové nebo vanilkové narušíte nepravidelným charakterem terazza – výborně vypadá zemi, jako obklad nebo na lince. Použít můžete některé od jižanských značek jako jsou Del Conca, Codicer nebo Ape.

 

Příliš přísné geometrické vyznění zjemní také organičtější tvary. Vyzkoušejte některý z objektů od marocko-holandského dua LRNCE, umělecká svítidla od Marset. Terazzo efekt může dobře suplovat stolek Confetti z OK Design, pravidelné tvary do interiéru vnese kávový stolek Halves Side od Muuto nebo keramický kus z kolekce českých Superior Objects.

La Famille Chair - La Maison od LRNCEkeramický kus z kolekce českých Superior Objects, Bicoca Lamp značky Marset.

Další inspiraci ke stylu výstřední městské geometrie najdete ve výběru na našem pinterestu a instagramu. Celý srpen ji můžete čerpat také na našem blogu, kde k tématu vyjde hned několik článků o pečlivě vybraných realizacích z celého světa. 


Tímto článkem končí série naší Interiérové encyklopedie, ve které jsme se věnovali domovům jako show. V září se můžete těšit na třetí a také poslední kategorii, kterou jsme nazvali Domov jako osobní útočiště. Čekají vás styly úzce napojené na přírodu, retro i wabi-sabi: je tedy stále nač se těšit! Pokud vám unikl některý z našich předchozích článků, všechny dohledáte na našem webu pod označením Interiérová encyklopedie. Více o našem celoročním projektu se dozvíte zde


Text Eva Slunečková, vedoucí vydání časopisu ELLE Decoration a freelance novinářka - instagram
Kurátorovaný výběr Ingrid V. Lermen a Eva Slunečková

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Eva Slunečková Autor:
Eva Slunečková

Publikováno: 16.03.2023

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...